Met de Academie zijn we ook internationaal actief, met name in de museumwereld. De afgelopen jaren hebben we ons met RheijnLand.Xperiences verdiept in de grensregio tussen Nederland en Duitsland. Op dit moment zijn we vooral actief voor Be Museumer.
Be Museumer, Georgië
In februari 2019 is het internationale trainingsprogramma 'BE Museumer' van start gegaan. Het trainingsprogramma wil de professionaliteit van museummedewerkers in Georgië, Armenië en Azerbeidjan verhogen. BE Museumer wordt uitgevoerd door een consortium geleid door de Georgian Museum Association, Network of European Museum Organizations (NEMO) uit Duitsland en de Academie voor Cultuurmanagement.
In een drie jaar tijd worden veertien trainingen en zeven webinars over relevante onderwerpen georganiseerd voor de museummedewerkers. De webinars zijn ook toegankelijk voor het grote publiek. De eerste training richtte zich op museumeducatie. Andere onderwerpen zijn o.a. hospitality en marketing.
RheijnlandXperiences, Nederland - Duitsland
RheijnlandXperiences wil een verbindend verhaal maken voor de musea in de grensstreek. Het doel is om de Duitse en Nederlandse bezoeker de musea en de regio beter te laten leren verkennen. Met RheijnlandXpecriences willen de musea op de grens Nederland-Duitsland het bewustzijn van een landsgrens plaats laten maken voor het bewustzijn van één samenhangend gebied, dat wordt gekenmerkt door culturele en historische banden. Belangrijk in het project is de realisatie van een app voor jongeren tot 25 jaar. Daarnaast is met steun van de Academie gewerkt aan kennisdeling en -ontwikkeling.
Van Culture Clash tot hospitality
We startten met de Culture Clash: het zichtbaar maken van de cultuurverschillen. Met workshops, colleges, cursussen en bijeenkomsten werkten we aan hospitality, samenwerken, digitalisering & media, verbeteren van de Duitse vocabulaire en nog veel meer. Vervolgens hebben we gekeken naar de verbanden tussen de museale collecties en hebben we ons verdiept in museale hospitality. In september 2020 hebben we het project feestelijk afgesloten in het Nederlands Openlucht Museum.
Heb je nog vragen, opmerkingen of behoefte aan meer informatie of contact? We horen graag van je.
Bjorn Stenvers is directeur van de Eye Care Foundation en bestuurslid bij ICOM, de International Council of Museums. Bjorn werkt ook als adviseur bij musea op het gebied van erfgoed en marketing in Jakarta, Indonesië.
Lilia is een projectmanager en creatieve strategist. Zij helpt organisaties bij hun branding, projectmanagement, communicatie strategie en meer. Haar focus ligt op culturele organisaties in zowel binnen- als buitenland.
Met haar Nederlands- Duits Adviesbureau Mind4Share stoomt interim-projectmanager Nina bedrijven klaar voor de Duitse markt. Zij legt contact, deelt haar netwerkt en initieert samenwerkingen. Ook geeft zij workshops en trainingen. In haar boek Zakendoen in Duitsland schrijft zij hoe je succesvol onderneemt in Duitsland.
Marc Pil heeft bedrijfskunde gestudeerd en is vervolgens gaan werken waar zijn hart ligt, in de culturele sector. Marc is zakelijk directeur bij Jakop Ahlbom Company. Als docent aan de Reindwardt Academie heeft Marc diverse internationale trainingen gegeven in o.a. Moskou en Singapore.
Marjolein is al jaren actief in cultuur, ondernemerschap en participatie. Als directeur van CJP was ze bestuurslid van de European Youth Card Association. Sinds 2013 leidt ze de Academie voor Cultuurmanagement. Ze was in 2017-18 coördinator van het opleidingsprogramma voor RheijnLand.Xperiences en is sinds 2018 samenwerkingspartner in Be Museumer.
Riemer staat al ruim 21 jaar (inter)nationaal culturele organisaties bij op het gebied van beleid, strategie en ontwikkeling. Riemers internationale ervaring rijkt ver. Hij heeft o.a. culturele samenwerkingsprojecten gedaan in Bulgarije en Hongarije. Sinds 2011 is Riemer betrokken als lector/docent cultureel erfgoed bij de Reinwardt Academie. Hiervoor reisde hij naar Indonesië, Egypte, Moskou, Thailand, Colombia en China.
Georgië
diverse webinars
nieuwe trainingen in 2021